cute & cool creations

anskin askarteluja ja elämää

Pieni Karhunkierros, osa 1.

4 kommenttia

Kuusamossa käydessämme kävimme yhtenä päivänä kiertämässä Pienen Karhunkierroksen kävelyreitin Oulangan kansallispuistossa. Reitti on 12 kilometrin mittainen ympyrän kiertävä reitti, joka kulkee puiston eteläisimmissä osissa. Oulangan kansallispuistossa on monia lyhyitä päiväretkeilyyn soveltuvia reittejä, joista Pieni Karhunkierros on varmasti se tunnetuin ja yksi suosituimmista. Katselin ennakkoon eri vaihtoehtoja, kokemuksia ja kuvia eri reiteistä ja päädyin valitsemaan kuitenkin Pienen Karhunkierroksen sen monipuolisten maisemien takia. Rukan sivuilta löysin myös näppärän Vaellusreittikoneen, jolla sai valittua omalle ryhmälle sopivimman reitin mm. sen mukaan mitä asioita pitää tärkeimpänä reitin varrella. Polun varrella maisemat olivatkin todella upeat ja monipuoliset, joten reitin suosio ei ole ihme. Joen vartta, kuohuvia koskia, pudotuksia ja korkeuseroja riitti. Lisäksi lampia, riippusiltoja, pitkospuita ja pitkiä portaita. Matkan varrella on myös useampi taukopaikka ja pari taukotupaa.

pieni_karhunkierros01

Meille sattui todella hikinen ja aurinkoinen päivä kävelylle, joten kuuma kyllä tuli! Reitti on vaativa normaalissakin säässä rinteiden nousujen ja laskujen takia. Polku on myös paikoitellen melko juurakkoista ja kulkee lähellä kanjonin reunaa, joten tarkkaavaisuus on paikallaan. Meillä meni reitin kulkemiseen viisi tuntia, jonka aikana pysähdyimme kahdesti syömään ja tietenkin valokuvailu hidasti matkaa. Kiersimme reitin vastapäivään, mutta suosittelen kulkemaan reitin toisin päin, jolloin viimeisenä ei tarvitse kulkea piiiitkiä portaita ylöspäin (252 askelmaa).

pieni_karhunkierros02

pieni_karhunkierros02

Reitti lähtee Juuman kylästä, josta jo heti alle kilometrin päästä päästään ylittämään ensimmäinen riippusilta Niskakosken kohdalla. Samana päivänä oli runsaasti muutakin porukkaa reitillä, joten vähän harmitti ettei aikaa kuvailuun silloilla jäänyt aikaa, ettei ole tien tukkona.

pieni_karhunkierros03

pieni_karhunkierros04

pieni_karhunkierros04b

Ensimmäinen erikoinen kohde reitillä on Myllykosken päivätupa, jonka kohdalta karhunkierros haarautuu kahteen suuntaan. Myllyn laiturilta pääsi katselemaan joen kuohuja. Itse mökin koko komeudessaan pääsimme tosin näkemään kauempaa vasta paluumatkalla, kun vastakkaiselta riippusillalta aukeaa maisemat myllyn suuntaan. Myllyllä oli auki myös pieni kioski, josta sai kahvia, makkaraa ja juomista.

pieni_karhunkierros05

pieni_karhunkierros06

pieni_karhunkierros07

pieni_karhunkierros08

Myllykosken tuvan jälkeen kiivettiin rinnettä ja portaita ylöspäin joen pientareen ylle. Polku kulki ensin osittain metsässä ja paikoitellen joen myötäisesti. Maisemat alas joelle olivat upeat ja kurkimme jokea kohti puiden lomasta. Aallokkokosken kohdalla (yllä vasemmalla) pääsi viimein näkemään jokea pidemmälle oksien lomasta. Välillä vähän huimasi katsella jyrkänteeltä alaspäin, sillä pudotus on melkoinen. Nämä pienet valokuvat eivät kyllä tee oikeutta mittasuhteille ja korkeuksille.

pieni_karhunkierros09

pieni_karhunkierros10

pieni_karhunkierros11

pieni_karhunkierros12

pieni_karhunkierros13

Jyrävänkoskella pysähdyimme ihastelemaan maisemia ja söimme eväitä. Viereinen autiotupa Siilastupa oli aivan täynnä väkeä. Reitillä riittikin koko päivän paljon porukkaa, ja väkeä tulikin vähän väliä vastaan.

pieni_karhunkierros14

pieni_karhunkierros00

pieni_karhunkierros15

pieni_karhunkierros16

pieni_karhunkierros17

pieni_karhunkierros18

pieni_karhunkierros19

pieni_karhunkierros19b

pieni_karhunkierros20

Tärkeimmät kohteet reitin varrella oli merkitty isoin kyltein. Yllä näkyy Kalliosaaren maisemaa. Itse kalliosaari on pieni korkea saareke keskellä jokea, joka näkyy yllä kuvassa kuvan alareunassa, osittain oksien takana.

pieni_karhunkierros21

pieni_karhunkierros22

pieni_karhunkierros23

Koska kuvia on ihan liikaa jaettavaksi (arvatkaa montako kuvaa tuli päivän aikana otettua?), juttu jatkuu osassa 2!

Translation:

Here is photos from The Pieni Karhunkierros trail from Oulanka National Park, we walked last month. It’s a 12 kilometres long hiking trail.

4 thoughts on “Pieni Karhunkierros, osa 1.

  1. Onpa huikean ihanat kuvat. Kauniit maisemat!

  2. Tutulta näyttää, ja tulee ihan viime kesäinen reissumme mieleen! Ihania kuvia! Ja suosittelen edelleen Riisitunturia, joka on aika lähellä vai kävitteköhän siellä.

    • Kiitos! Joo Riisitunturi oli kans sellainen mitä olisin halunnut käydä katsomassa, mutta oltiin varattu vain yks päivä pelkälle patikoinnille, niin pitää ensi kerralla sitten! :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s