cute & cool creations

anskin askarteluja ja elämää

Synkkä, julma, kaunis Limbo

7 kommenttia

Kun ensi kertaa näin kuvia ja videopätkää indiepeli Limbosta, graafisena ihmisenä kiinnostuin heti pelin riisutusta, yksinkertaisesta, tyylikkäästä ja mustavalkoisesta ilmeestä. Kuten näistä kuvankaappauksista voi päätellä, kyseessä on varsin taiteellinen peli. Synkkä maailma ja pelin nimi Limbo antaa kuitenkin osviittaa siitä, että mistään iloisesta tasohyppelystä tässä ei kuitenkaan ole kyse, päinvastoin.

LIMBO lisätietoja täältä
(pelattu: pc) saatavana myös Xbox360:lle ja PS3:lle

Peli alkaa alkutekstien jälkeen ilman mitään selittelyjä. Alkutietoina (peliä ostaessa) annetaan vain, että poika lähtee Limboon etsimään kadonnutta siskoaan. Peli ei pahemmin selittele matkan varrellakaan, vaan ajatustyö jää pelaajan harteille. Se tästä tekee ihanan erilaisen pelikokemuksen ja pelin loputtua tuntuu, että on suorastaan yhtä kokemusta rikkaampi.

Peli on synkkä mutta eteerisen kaunis, kuitenkin myös sairaan julma ja kiero. Ideanahan pelissä on päästä eteenpäin hengissä ja joka notkelman takana odottaa poikaparan kuolema mitä julmemmilla tavoilla. Kuolema korjaa niin ansoissa, rotkoissa, liiskaavissa paaseissa, hämähäkin kynsissä ja milloin missäkin. Välillä tuntuu, että peli suorastaan nauttii julmuudestaan. Kun vaikkapa yhden kerran on oppinut väistämään kuoleman tietyllä tavalla ja kuvittelee, että sama taktiikka toimisi toisessakin kohtaa, niin väärin luulit. Itse pelimekaniikka on yksinkertainen; hahmon liikkumisnappien lisäksi käytetään vain yhtä toimintanäppäintä, jolla hahmo tarttuu tavaroihin, köysiin ja kytkimiin. Vempeleistä lähtee mukavat äänet ja pelin äänimaailma teki myös vaikutuksen. Ainakin kuulokkeilla pelatessa erilaiset äänet antoivat kivasti tunnelmaa ja kolmiulotteisuutta peliin.

Taiteellisissa peleissä on monesti ongelmana se, että alkuidean jälkeen peli toistaa paljon itseään. Se olikin tässä pelissä kiva huomata, että samoja ideoita ei oltu käytetty liikaa, vaan vaihtelua oli koko pelin läpi. Joskus ratkaisut vaativat enemmän miettimistä ja toisaalta ”thinking outside the box” -ajattelua. Liiasta puzzlepelien peluusta saattaa olla jopa haittaa, sillä aina ne perinteiset ratkaisut eivät toimi. Lopulta ratkaisu saattoi olla kovinkin yksinkertainen, mutta silti ilo sen keksimisestä oli usein iso. Kunnes jatkoi matkaa ja kohti seuraavaan kuolemaa.

Pelin julmuudesta ja lähes ahdistavuudesta huolimatta pelikokemus oli niin koukuttava, että peli on pelattava lähes kerralla loppuun asti. Se Limbossa ehkä onkin se ainut huono puoli; pelin lyhyys. Toisaalta mielummin lyhyt, kuin liikaa väkisin pitkitetty. Nyt peli on täydellisen toimiva paketti. Ihastuin suuresti.

PS. Esim Steamista tätä peliä saa ladattua nyt hintaan 9,99 e.

Limbo; really dark and beautiful, but brutally cruel game. Loved it. More info here.

Mainokset

7 thoughts on “Synkkä, julma, kaunis Limbo

  1. Ihan mahtavaa, että täällä sinun blogissasi on näitä pelijuttujakin :) Tällä hetkellä vapaa-aikaa on hyvin rajallinen määrä, mutta kun lapset kasvavat, niin olisi ihan superhauskaa uppoutua myös pelien maailmaan :)

  2. Aivan törkeen hyvä peli :) Uudehkoista tasohyppelyistä puheenollen, ootko pelannu Braidia? Mulla meni hiukan hermot sen kanssa kun se vaatii niin teräviä hoksottimia :D Mutta olen muutenkin tosi huono esimerkki pelaajana, nimittäin jos en heti paikalla keksi ratkaisua, oon viivana walkthroughin ääressä huijaamassa. Limbossakin tuli pariin otteeseen katottua ohjeesta, ja sekös harmitti jälkikäteen ihan älyttömästi! :P Yritän pyrkiä tästä hölmöstä tavasta eroon :) Mutta se Braid siis, kannattaa tutustua jos et vielä ole pelannut. Aivan hemmetin kaunis ja vinkeä.

  3. Laura: Kiva, jos pelijututkin ovat kiinnostavia! :)

    floene: Braidista en ollut kuullutkaan, mutta näytti tosi mielenkiintoiselta! Kiitti vinkistä!! Piti laittaa seurantalistalle, jos tulisi vaikka joskus tarjoukseen. Eihän toi nytkään kyllä ihan kauhean hintainen oo. Mut jos vertaa, kun nappasin esim. ton Limbon Steamin aleista hintaan 2,49 e! :D

  4. Olen nykyisin todella epäaktiivinen pelaaja, mutta aina pari kertaa vuodessa tulee jotain kokeiltua. Tartuin Limboon tämän juttusi perusteella, eikä tarvinnut katua, kiitos! Sunnuntaipelaajana pelin pituus oli juuri sopiva, kerrankin kävi niin että peli ei jäänyt surkeasti kesken kiinnostuksen vähitellen hiipuessa.

  5. KimmoK: Wau, vitsit mahtavaa! Tosi kiva kuulla että tästä suosituksesta on ollut muillekin hyötyä! :)

  6. Muakin alkas tämä kiinnostaa taas vaikka olen tästä aiemmin kuullutkin. Tasahyppelyt ei vaan oo mulle kaikista ominaisinta pelattavaa. Braidin demoa on tullut pelattua, mutta se vaati kyllä aika kieroa tapaa ajatella…

    • Kantsii testata! En laskisi tätä tasohyppelyksi sinänsä, kuitenkin pääpaino on puzzleissa tässä ja tunnelmassa ylipäätänsä. Mä muuten ostin tuon Braidin. On vaan vielä kesken, koska sitä voi pelata vain jos on masokistisella tuulella, on se vaan aikamoisen kiero. ja vaikea..!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s